Studiefinanciering wordt leenstelsel

In 2014 is besloten het huidige model van studiefinanciering op z’n kop te zetten. Veel studenten vragen zich af hoe het nu zit met hun studiekosten? Wat gaat het me kosten om te studeren? Hoe hoog is mijn schuld nadat ik klaar ben mijn studie? Hoe hoog wordt mijn schuld als ik nog doorstudeer voor een master? Allemaal vragen die op dit moment spelen. Wij proberen hier antwoord te geven op de vragen die leven over het leenstelsel. We hopen dat we ze allemaal beantwoord hebben.

Wat verandert er precies?

  • De basisbeurs verdwijnt. Als je een basisbeurs nodig hebt, dan kan dat maar dan zul je dat bedrag moeten lenen.
  • De OV-kaart blijft bestaan. Deze blijft beschikbaar voor HBO/WO studenten. En hij wordt voor het eerst ook beschikbaar voor minderjarige MBO-studenten. Iedereen die dus na de middelbare school op een wat hoger niveau verder studeert, kan dat doen met een OV-kaart bij het nieuwe leenstelsel.
  • Afhankelijk van hoeveel je ouders verdienen, krijg je meer of minder aanvullende beurs. Verdienen je ouders minder dan 30.000 Euro per jaar, dan krijg je het meest. Je aanvullende beurs wordt minder naarmate je ouders meer verdienen. Verdienen je ouders meer dan 46.000 euro, dan heb je geen recht meer op een aanvullende beurs.
  • Je basisbeurs wordt een voorschot. Je kunt maximaal 46.000 Euro lenen. Dit bedrag moest je eerst in 15 jaar terugbetalen. Nu mag dat in 35 jaar worden terugbetaald. Er wordt daarbij gekeken naar hoeveel je verdient. Verdien je enkel minimumloon (1600 euro) dan hoef je ook niks af te lossen. Daarboven ga je aflossen tot maximaal 4% van het openstaande bedrag per jaar.
  • Als je een handicap of chronische ziekte hebt, dan wordt er na het behalen van je diploma, een bedrag van 1200 Euro kwijtgescholden. Een arbitrair bedrag voor een groep die later moeilijker aan een baan zal komen. Het nieuwe leenstelsel verlicht die pijn iets.
  • Studenten en docenten krijgen meer voor het zeggen in de nieuwe situatie. Er komt een zogenaamd instemmingsrecht. Wat dat precies betekent is nog onduidelijk. Het zal in elk geval je studiekosten niet omlaag brengen. Daarom gaan we er hier verder niet op in.

Onthoud dat je studiekosten met ongeveer 1.000 Euro per jaar zullen toenemen. Dat betekent dat je, of je ouders lief moet aankijken, of zo’n 10 tot 15 uur per maand extra zult moeten werken om die extra kosten zelf te kunnen dragen.

Naast meer werken, kun je natuurlijk ook minder uitgeven. Waarschijnlijk zullen minder studenten op kamers gaan, of een keer minder stappen in de maand.

Wanneer gaat het nieuwe leenstelsel in?

Per 1 september 2015 wordt het nieuwe leenstelsel ingevoerd. Er is een groep studenten die van een overgangsregeling gebruik kan maken. Maar dit is een vrij laffe regeling in de vorm van vouchers voor vervolgstudies.