Studiekosten HBO

Studiekosten HBO
De studiekosten van je HBO opleiding zijn afhankelijk van welke soort opleiding je doet. Studiekosten zijn te verdelen in 4 categorieën:

  • Collegegeld
  • Studieboeken
  • Benodigde materialen
  • Niet noodzakelijke uitgaven

Studiekosten HBO: Collegegeld
De exacte kosten van het collegegeld wisselen per jaar en per studierichting. Gemiddeld betaalden HBO studenten in 2009 jaarlijks 1640 € collegegeld. Voor privé scholen, ofwel particuliere scholen, betaalde men gemiddeld 6500€ per jaar.

Studiekosten HBO: Studieboeken
Gemiddelde kosten aan boeken was in 2009 een bedrag van 830€.  De studieboeken van HBO opleidingen zijn het duurste van allen.

Studiekosten HBO: Benodigde materialen
Kreeg je vroeger nog blaadjes uitgedeeld in de klas, tegenwoordig ben je verplicht voor je eigen studiemateriaal te zorgen. Pennen, rekenmachines, papier, schriften, mappen en andere consumptieve goederen zal je zelf moeten aanschaffen. Navraag bij enkele studenten leert dat het neerkomt op ongeveer 250€ per jaar. Het is belangrijk dat je hier wel geld aan uitgeeft want niks is zo vervelend als een onoverzichtelijke rommelkamer waar je huiswerk en boeken overal verspreid liggen. Orden dus netjes alles in mappen met tabbladen.

Studiekosten HBO: Niet noodzakelijke uitgaven
Een laptop is niet verplicht als HBO student maar wel handig. Probeer dus of je met studentenkorting een laptop kunt kopen. Voor in de begroting kan je een bedrag van ongeveer 500 € aanhouden.

Studiekosten HBO opgeteld
1640€ collegegeld + 830€ studieboeken + 250€ benodigde materialen = 2710€ kosten in het eerste leerjaar, exclusief laptop.

Veel studenten nemen een lening voor de studiefinanciering. Een laptop is geen overbodige luxe en een investering in je toekomst. Kijk dus goed rond of er mogelijkheden zijn voor een aantrekkelijke lening.