Studiekosten MBO

Studiekosten MBO
De studiekosten van je MBO opleiding zijn afhankelijk van welke soort opleiding je doet. Studiekosten zijn te verdelen in 4 categorieën:

  • Collegegeld
  • Studieboeken
  • Benodigde materialen
  • Niet noodzakelijke uitgaven

Studiekosten MBO: Collegegeld
De exacte kosten van het collegegeld wisselen per jaar en per studie. Gemiddeld betaalden MBO studenten in 2008 jaarlijks 1550 € collegegeld. Voor privé scholen, ofwel particuliere scholen, betaalde men gemiddeld 5000€ per jaar.

Studiekosten MBO: Studieboeken
Gemiddelde kosten aan boeken was in 2008 een bedrag van 750€.

Studiekosten MBO: Benodigde materialen
Kreeg je vroeger nog blaadjes uitgedeeld in de klas, tegenwoordig ben je verplicht voor je eigen studiematerialen te zorgen. Pennen, rekenmachines, papier, schriften, mappen en andere consumptieve goederen zal je zelf moeten aanschaffen. Navraag bij enkele studenten leert dat het neerkomt op ongeveer 250€ per jaar. Het is belangrijk dat je hier wel geld aan uitgeeft want niks is zo vervelend als een onoverzichtelijke rommelkamer waar je huiswerk en boeken overal verspreid liggen. Orden dus netjes alles in mappen met tabbladen.

Studiekosten MBO: Niet noodzakelijke uitgaven
Een laptop is niet verplicht als MBO student maar wel handig. Probeer dus of je met studentenkorting een laptop kunt kopen. Voor in de begroting kan je een bedrag van ongeveer 500 € aanhouden.

Studiekosten MBO opgeteld
1550€ collegegeld + 750€ studieboeken + 250€ benodigde materialen = 2550€ kosten in het eerste leerjaar, exclusief laptop.

Veel studenten nemen een lening voor de studiefinanciering. Een laptop is geen overbodige luxe en een investering in je toekomst. Kijk dus goed rond of er mogelijkheden zijn voor een aantrekkelijke lening.